De kunst achter Franse delicatessenworst

Worst is een van de lekkerste Franse delicatessen. Deze worden vaak gegeten bij de welbekende stokbroden en wijn waar het land ook bekend om staat. Wat veel mensen echter niet weten, is hoe die worsten nu zo lekker worden. Daarom vertellen we je daar in dit artikel graag wat meer over, zodat je precies weet hoe dit komt.

Het dierenleven

Net zoals bij vele andere vleessoorten wordt de kwaliteit van het vlees in grote mate bepaald door de kwaliteit van leven die het dier heeft gehad. Stress zorgt bijvoorbeeld bij mensen voor een verhoogde aanmaak van cortisol, wat slecht is voor onze gezondheid en er voor zorgt dat we eerder ziek worden. Bij dieren werkt het precies hetzelfde. Van slecht eten, stress of andere nadelige omstandigheden wordt lijf gespannen en werkt het allemaal niet meer zo lekker. Om de lekkerste worsten te maken moet de varkentjes dus goed behandeld worden. Wanneer je een worstje proeft dat je echt heel erg lekker vindt is de kans groot dat het beestje waar dat vlees van afkomstig is een fijn leven heeft gehad. Denk dan bijvoorbeeld aan rondspetteren in de modderpoel, genoeg ruimte om rond te lopen, een goede sociale verhouding met de andere varkens en een warm plekje om ’s nachts te slapen.

Tot slot is het ook erg belangrijk welk dieet het varken heeft gehad. Dit is rechtstreeks te proeven in het eindresultaat. Dat komt omdat bepaalde eiwitten uit de voeding worden verteerd en gebruikt voor de groei van het varkentje. Flamingo’s worden roze door de garnalen die zij eten, varkens worden lekker door nootjes en andere goede voeding!

Heb je al honger?

Wij snijden straks nog een stukje worst af, want we hebben spontaan honger gekregen bij het schrijven van dit stukje! We hopen dat je de lekkere Franse delicatesseworst nu beter kunt waarderen omdat je weet waarom het zo lekker is!